לקראת שבועות קבענו פגישה עם שרון בר גיל, הרבליסטית קלינית שעומדת מאחורי הספר המעולה "תשעים אחוז בריא" שנמכר אצלנו כבר כמה עונות בהצלחה ובאדיקות.
רצינו להציע אלטרנטיבה לחלב, שבועות בכלל לא חייב להיות חג של חלב, ואין כמו שרון לשיחה מעניינת על הנושא, ללמוד קצת למה כדאי להפחית או להוריד לגמרי חלב וכמה קל לייצר תחליף חלב בריא, בקלות בבית.
תחליפי חלב בייתים מהווים חלופות טעימות ובריאות לחלב צמחי ולתחליפי חלב תעשייתים הלא ממש בריאים…
הקלטנו את כל המפגש המעניין והוא זמין לצפייה פה:
קצת על תחליפי חלב- מתוך הספר תשעים אחוז בריא של שרון:
"תחליפי החלב למינהם הפכו לרבי מכר בחנויות הטבע ומתהדרים בהילה של "אוכל בריאות". בחינה מדוקדקת של המרכיבים תגלה לכם שהם לא בדיוק ראויים לתואר משקאות בריאים. תכולת השקדים או האגוזים היא מזערית (כשני אחוזים), והם מכילים בדרך כלל חומרים מתחלבים, מייצבים ומשמרים שמבטיחים אריכות ימים למוצר אבל לא בהכרח לאלו שרוכשים אותו. תופתעו לגלות כמה פשוט, קל, טעים וזול להכין חלב ביתי. החלב הביתי מכיל אחוז גבוה של אגוזים או שקדים(קרוב ל- 30 אחוז) ומאפשר לכם להיות יצירתיים ולהכין חלב גם מאגוזי לוז וקשיו, אגוזי פקאן או פיסטוקים, ואפילו מזרעי חמנית ודלעת. החלב הביתי חף מחומרים מתחלבים, משמרים או מייצבים. רמת המתיקות, המרקם והסמיכות הם לשיקולכם הבלעדי.
6 כללים להכנת חלב צמחי ביתי
- בוחרים חומר גלם: אפשר להכין חלב צמחי משקדים, מאגוזים, מזרעים או מאורז. אפשר גם לשלב. הכי חשוב לבחור בחומר גלם טרי. לא אוהבים קוקוס? נסו שקדים. אל תוותרו על האפשרות ליהנות מחלב ביתי. התנסו ותמצאו את החלב החביב עליכם. לכל חלב יהיה טעם שונה מעט.
- משרים: השריה מקדימה של חומר הגלם הכרחית למיצוי הטעם ועושה את החלב קל יותר לספיגה ולעיכול. היא גם הופכת את מרקם החלב לאחיד יותר. משך ההשריה במים משתנה לפי סוג חומר הגלם.
- טוחנים: אפשר להשתמש בבלנדר או במסחטת מיצים קשים (מעבד מזון לא יעבוד כאן) אם משתמשים בבלנדר: מערבלים את חומר הגלם המושרה עם המים במשך 2 דקות בעוצמה גבוהה. אם משתמשים במסחטת מיצים: מפעילים את המסחטה, מכניסים את חומר הגלם המושרה והמים לפתח הסחיטה. במכל המיץ יתקבל חלב ובמכל השני תתקבל עיסת חומר הגלם סחוטה.
- לא חייבים לסנן: אפשר ומומלץ להשתמש בחלב לא מסונן להכנת דייסות, שייקים ומאפים. אם משתמשים בחלב לקפה או לתה לעתים קרובות רוצים חלב מסונן. במקרה כזה אני משתמש במסננת דקה או בקנקן דחיסה של חליטות תה. כך אני חוסכת את התהליך המייגע של שימוש בחיתול בד.
- מתבלים: החלב הצמחי יקבל בברכה תוספות טעם וריח שונות: מעט תמצית וניל ביתית, תמר להמתקה או קורט קינמון.
- מאחסנים: בצנצנת או בבקבוק זכוכית במקרר. הנוזל נוטה "להיפרד" (המוצקים שוקעים). אל דאגה! החלב לא מקולקל, פשוט מנערים את הבקבוק לפני כל שימוש. חיי המדף של חלב צמחי ביתי הם 3-4 ימים. אם אתם לא מספיקים להשתמש אפשר להקפיא במנות קטנות ולהוציא לפי הצורך לשימוש בדייסות, שייקים או במאפים (חלב שקפא לא יתאים לקפה).
מתכונים:
חלב אגוזים (לוז, מקדמיה, קשיו, פיסטוק, אגוזי מלך, פקאן, ברזיל)
1/2 ליטר
1 כוס אגוזים
2.5 כוסות מים מסוננים
1 כפית תמצית וניל ביתית
משרים את האגוזים בקערה עם המים כ- 8 שעות. מסננים ושוטפים.
והנה המתכון של קרפ כוסמת שהרווחנו על הדרך גם לאכול וגם להכין יחד עם שרון:
כל המתכונים והמידע הנפלא הזה מחכים לכם בספר של שרון– תשעים אחוז בריא – לרכישה פה באתר